تحلیل و فرسایش لثه و راه پیشگیری از آن
تحلیل در لثه به خاطر عوامل گوناگونی ایجاد می شود که از آن جمله می توان به تفاوت رنگ ریشه لثه ،مشخص شدن ریشه دندان و حساس شدن لثه ها اشاره کرد
افراد مبتلا به تحلیل لثه باید به آرامی مسواک بزنند و برای این کار از مسواک نرم استفاده کنند و همچنین به صورت منظم نسبت به جرم گیری دندان اقدام کنند.
معمولاً تحلیل لثه زمانی اتفاق میافتد که استخوان فک زیرین تحلیل رفته باشد. همچنین افرادی که محکم مسواک میزنند، غذاهای سفت زیاد مصرف میکنند یا به دندان قروچه و پوکی استخوان ملایم مبتلا هستند نیز دچار تحلیل استخوان و به دنبال آن تحلیل لثه میشوند.
تفاوت رنگ قسمت مینایی با بخش ریشهای دندان، نشانهای از این بیماری است و در صورت مشاهده این تفاوت رنگ، فرد باید برای پیشگیری و درمان آن به دندانپزشک مراجعه کند.
استفاده زیاد از خمیر دندانهایی که در آنها مواد ساینده برای سفید شدن دندانها بهکار برده میشود مضر است و افرادی که دچار تحلیل لثه هستند مصرف زیاد این خمیر دندانها، لثه و دندان آنها را دچار سایش بیشتری میکند. همچنین کشیدن نخ دندان بهصورت زیاد و نامناسب نیز، تحلیل لثه بیندندانی را در پی خواهد داشت.
تحلیل لثه میتواند به دنبال علل سیستماتیکی همچون سوءتغذیه، بیماریهای دیابت و ژنتیک نیز رخ دهد. این بیماریها ضعیف شدن استخوان را به دنبال دارند و سبب میشوند دندان و استخوان تحمل فشارهای لازم را نداشته و دچار سایش شود و لثه هم رو به پایین حرکت کند.
حساسیت و درد ، زمانی که تحلیل منجر به آشکار شدن ریشه دندان شود، اتفاق میافتد، در این صورت پزشک خمیر دندان و دهان شویههایی که موجب کاهش این حساسیت میشوند را تجویز میکند.
در موارد شدید این بیماری، نیاز به جراحی، بازسازی استخوان یا حتی عصبکشی است که درد را کاهش دهد؛ اما برای درمان باید علت را جستجو کرد که چرا فرد به این مشکل دچار شده است.
سوال : آیا گزگز کردن لثه نشانهای از تحلیل رفتن آن است یا خیر، : بله، معمولاً جرم در زیر یا بالای لثه سبب احساس خارش و گزگز در آن میشود. به عبارتی گزگز نشانهای از شروع بیماری پریودنتال است که با رعایت بهداشت و جرمگیری میتواند حل شود.
توصیه میشود همه افراد هر ۵ یا ۶ ماه برای چکاب کلی به دندانپزشک مراجعه کنند، چراکه همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
در کنار علل موضعی، عوامل سیستمیک هم در زمینه تحلیل رفتن لثه مؤثر هستند. زمانی که به دلیل نقص سیستمی در بدن، قدرت تخریب میکروبها بیشتر از ترمیم میشود، بدن نمیتواند نقش ترمیمیاش را بهخوبی گذشته انجام دهد.
کسانی که دچار بیماریهای مختلف مانند کمخونی، دیابت و سرطان هستند و به هر دلیلی سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده باشد، قدرت التیام کمتری دارند و درنتیجه تخریبها بیشتر و شدیدتر در بدنشان اتفاق میافتد و این لزوم مراقبت از لثه را در این بیماران دوچندان میکند.